Louis Roederer Cristal 2004 Vinothèque
- Publiceret:

- 8. jul.
- 3 min læsning
Efter mere end 20 år i kældrene hos Louis Roederer frigiver huset nu Cristal Vintage 2004 i den kostbare Vinothèque-udgave.

Louis Roederer Cristal Vintage 2004 Vinotheque
Efter at have befundet sig i husets kældre i mere end 20 år frigiver Louis Roederer nu Cristal Vintage 2004 i den eksklusive Vinothèque udgave. Lanceringen omfatter både Cristal Brut og Rosé udgaven, som begge har ligget 9 år i Sur latte og 5 år i Pointe latte, før de blev degorgeret for til sidst at hvile yderligere 6 år inden frigivelse.
Begge champagner er lavet på 100 % Grand Cru druer, høstet i perioden 20. september til 13. oktober 2004. De har desuden fået en lavere dosage sammenlignet med den oprindelige 2004 frigivelse.
Cristal Vintage 2004 Vinotheque
Cristal Vintage 2004 er lavet på 57% Pinot Noir og 43% Chardonnay fra områderne Verzenay, Verzy, Beaumont-sur-Vesle, Ay, Avize, Mesnil-sur-Oger og Cramant. 21% af vinen har lagret på træfade og dosage er på 8 g/l.
Smagsnoter af Jean-Baptiste Lécaillon:
Bouqueten er rig og dyb med noter af hvide blomster, hvede og moden, koncentreret citrus, især kandiseret citron. Den føles frisk, ung og lidt kridtagtig. Efter lidt iltning træder smagen af ristede croissanter og bagte æbler frem sammen med mineralske og røgede toner. Det mest overraskende er vinens friske og aromatiske karakter.
Smagen er kompleks med en blød og glat tekstur takket være fine bobler. Vinen føles livlig og taktil, men har stadig den kridtagtige jord, saltet og finesse, som er typisk for Cristal. Den tørre midtesmag blander sig godt med den friske kridtsmag, der kommer tilbage. Eftersmagen er frisk og let pulveragtig med en svag bitterhed fra autolysen, hvilket gør vinen perfekt til mad.
Cristal Vintage 2004 Rosé Vinotheque
Cristal Rosé Vintage 2004 er lavet på 56% Pinot Noir og 44% Chardonnay fra områderne Ay, Avize og Mesnil-sur-Oger. 20% af vinen har lagret på træfade og dosage er på 8 g/l.
Smagsnoter af Jean-Baptiste Lécaillon:
Duften åbner med frisk og koncentreret frugt, som hindbærlikør og abrikoser fra Roussillon, sammen med modne citrusfrugter som blodappelsin. Den har også lette noter af røg og ristede, chokoladeagtige krydderier. Efter lidt iltning bliver duften mere intens og virker næsten yngre, med hints af rosen og pæonblade samt en blanding af bregner, fugtig kridt og krydrede, røgede toner som er typisk for de gamle Pinot Noir-vinstokke i Aÿ.
Smagen er livlig med en blanding af aromaer, fylde og friskhed. Den føles rund med det samme, og boblerne gør oplevelsen blød og fin. Der er en bredde i smagen, som kommer fra den koncentrerede frugt og autolyse, men samtidig en klar og frisk følelse fra den kridtholdige jordbund. Den bløde start med fylde og bobler, den lette, tørre kridtfornemmelse og den salte eftersmag, som bliver hængende i munden, er meget tiltalende. Man får også en dejlig følelse af umami.
Champagnehuset Louis Roederer
Louis Roederers historie går tilbage til 1776, hvor huset Dubois Père & Fils blev grundlagt. I 1827 ansatte husets ejer, Nicolas-Henri Schreider, sin nevø Louis Roederer, som i 1833 overtog huset efter sin onkels død og samtidig omdøbte det til Louis Roederer.
I 1800-tallet var Louis Roederers vigtigste marked det russiske, ikke mindst det kejserlige hof. Efter revolutionen mistede huset imidlertid hele det russiske marked og stod tilbage med en betydelig gæld som følge af ubetalte regninger og urealiserede ordrer.
Huset kom dog på fode igen i løbet af 1930’erne, da Camille Olry-Roederer overtog ledelsen. Hun valgte at investere alle sine indtægter i opkøb af nye vinmarker, hvilket hurtigt gav økonomisk stabilitet og sikrede egne druer til fremtidens produktion.
Husets ejerskab er fortsat i familiens hænder, med Frédéric Rouzaud som nuværende direktør.
Pris & lancering
Lancering: Sensommer 2025
Pris: Ukendt.
Publiceret: 08-07-2025